Bokningsläget

Vad är padel?

I början på 1970-talet reste den dåvarande spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe till Mexico för att besöka sin vän Enrique Corcuera. Corcuera hade byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt med 3 meter höga väggar. Sporten gick ut på att man fick spela bollen i väggarna likt squash och man använde sig av trä-paddlar, som senar blev känt som Padel. Prinsen blev väldigt förtjust i den nya sporten och efter sin hemkomst gjorde han lite ändringar i regler och banans utformning och byggde därefter sina första 2 padel banor på sin klubb Marbella Club på Costa del Sol. Sporten växte sig snabbt populär bland Hohenlohes jet-set vänner och många fler banor byggdes upp på kort tid. En kompis till Hohenlohe, den argentinska miljonären Julio Menditenguia såg hur stort padel blev i Spanien och beslutade sig för att ta sporten till Argentina. Efter bara ett fåtal år lyckades han göra padel till en av Argentinas ledande sporter med över 10 000 banor. Sedan dess har padel spridits över hela världen och är idag en av världens mest växande sporter. Padel är idag stor i Sydamerika, södra Europa och växer snabbt i Nordamerika. Mest aktiva spelare finns i Argentina, 4 miljoner. I Spanien där padel är den andra största sporten finns 2,5 miljoner utövare. Det finns 19 medlemsländer i det internationella padel förbundet och EM resp, VM arrangeras vartannat år.
Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Banan är 10 m x 20 m till storlek och omringad av 3 meter höga glasväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel. Det fantastiska med padel är att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Man behöver inte ha någon erfarenhet av racket-sporter för att kunna njuta av sporten. Padel är mycket roligt och enkelt att lära sig, kul för den som vill testa något nytt och omväxlande för den som är ute efter något socialt. Padel kan spelas av alla oavsett kön eller ålder.
Man spelar alltid dubbel (4 spelare). Samma räknesätt som för tennis. Man startar varje poäng med underhandsserv vilket innebär att racketen får inte träffa bollen högre än höften. Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i servrutan. Därefter alternerar man sida. Vid serve får man inte träffa sidogallret efter studs, bara glaset. Man har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. Man får spela volley, halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido/bakväggen innan man slår tillbaks den till motståndarnas sida. Man får slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

FÖRLORAD POÄNG
Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måsta alltid först träffa marken.

POÄNGRÄKNING
Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

Källa: Pdl Group

Padel Lindesberg

Padel i Lindesberg – Linde Padel!

Det finns idag ca 200 padelbanor i Sverige och lika många är projekterade för färdigställande under kommande år. Vi padel-älskare är mycket glada över de två nya utomhusbanorna som byggts i Lindesberg under 2017 på Kyrkberget (Lindesbergs Tennisklubb) samt på Lindesbergs Golfklubb. 7 juli 2018 inviger golfklubben sin andra utomhusbana och till vintern står en inomhushall klar. De båda idrottsföreningarna har ett nära samarbete för att tillsammans etablera padel som nästa stora sport i Lindesberg i en unik föreningssamverkan. Vi har ett gemensamt medlemskap för att göra det enkelt, prisvärt och flexibelt att spela padel i Lindesberg. Padel är dessutom klassad som avdragsgill friskvård så använd era friskvårdscheckas hos oss. Varmt välkomna till Linde Padel!

Padeltennis Priser 2018

Pris per timme.

Junior*
Junior*
Måndag-Fredag 07.00-16.00 200 kr 280 kr 120 kr 160 kr
Måndag-Fredag 16.00-22.00 280 kr 320 kr 180 kr 240 kr
Lördag-Söndag 07.00-22.00 280 kr 320 kr 180 kr 240 kr

*Junior 15-18 får spela utan målsman. Juniorer 14 år och yngre spelar med målsman.

Rackethyra padel: 40 kr/person
Bollar padel: 80 kr/rör