Vi går in ett intensivt skede av säsongen med flera viktiga tävlingar samt högt speltryck på helgerna med många golfpaket inbokade samt större grupper på besök. Ryktet om vår fina anläggning har spritt sig i golfsverige och vi känner att vi har etablerat en ny, högre nivå med vår verksamhet. Detta understryks även av bankonsulent Bobban Frisk som besökte oss förra veckan:

”Det är bara att konstatera att utvecklingen av Lindesbergs GK är helt underbart att se, jämfört när jag besökte anläggningen första gången för ett antal år sedan. Jag har garanterat aldrig sett t.ex. era greener i sådant underbart skick som dem var i samband med besöket. Dem var lagom snabba och gav, visade det sig, ett bra bollrull när vi kontrollerade det med en apparat som heter Perrymeter. Denna mäter vibrationerna både vertikal och horisontellt via en Iphones GPS som står i kontakt med satelliter uppe i universum när man rullar den över greenen. Bra jobbat av alla inblandade parter.”

Hampus och Benny torvar bunker hål 1

För att få upp bollrullen ytterligare inför Oakley Tourfinalen på söndag (28 augusti – kom ut och titta på bra golf!) kommer vi vertikals skära greenerna för att få bort liggräs och thatch (dött material) och toppdressa för att få till ytterligare jämnhet. Sen kommer vi vältra några extra gånger under veckan och vattna sparsamt – målsättningen är att hamna runt 10 på stimpen.

Givetvis finns en hel del förbättringsområden att syna närmare ute på banan och denna vecka har vi kraftsamlat för att snygga till våra bunkrar med kantskärning, ogräsrensning och omfördelning av sand (se bilder). Vi har skapat vår första ”pottbunker” på hål 1 som vi tycker adderar en ny dimension till hålet. Bunkarna är även något som ni medlemmar hela tiden kan hjälpa till med när ni spelar genom att kratta korrekt (dvs dra inte med sanden bakåt i bunkrarna, utan jämna till uppslagen yta) och även kratta när ni ser djurspår eller liknande.

Vår första pottbunker!

Lägg alltid krattan i bunkern i spelriktningen. Tack för hjälpen!

Följetongen med nya röda teet på hål 13 har nu fått ett avslut. När vi etablerade utslagsplatsen i höstas tittade vi på vår markkarta och gjorde bedömningen att vi var på vår mark och hålgrannarna reagerat inte på placeringen initialt. I samband med att grannarna skulle mäta ut placering för deras nya avloppstank så började vi söka efter tomtgränspinnen i nordöstra hörnet på fastigheten men den gick inte att finna. I väntan på utmätning beslutade vi att lägga utslagsplatsen i träda. Med hjälp av gps-koordinater ringade vi in en plats för tomtgränsen och sedan fick vi hjälp av Lantmäteriet som med en metalldetektor hittade det gamla tomtröret ca 25 cm under jord. Gräsen ligger ca 5 meter ifrån vad vi trodde och skär av främre delen av utslagsplatsen och vi har gemensamt beslutat att ej ta det i fortsatt bruk men hänsyn till våra grannar. Vi har under hela processen haft en mycket god dialog med grannarna och de har låtit bjuda på tårta för den goda sakens skull då det hela är lite förargligt, minst sagt. Hade tomtpinnen varit väl synlig hade denna situation aldrig uppstått från början men nu får vi göra det bästa av det och gå vidare. Vi kommer under hösten att etablera en ny utslagsplats som vi tar i bruk under 2017 igen.

Sensommar och höst innebär generellt lite daggigare och fuktiga morgonar och det ska bli intressant att se hur stor påverkan vår banoptimeringsplan kommer att ha på våra greener och tees. Avverkningen har inneburit bättre luftgenomströmming och mer solljus och vi hade minskat möjligheterna för svamp att etablera sig. Längre fram i höst kommer det även märkas på mängden löv runt greenerna som kommer att minska radikalt. Vi har fortfarande en del träd att ta ner till vintern för att slutföra planen men vi kommer jobba vidare resten av säsongen. Ni hittar hela Banoptimeringsplanen i sin helhet här.

Ut och njut på banan nu – vi har säsongens bästa veckor framför oss!