Det spelas golf som aldrig förr i Sverige våren varit gynnsam och coronapandemin gjort golfbanan till något av en fristad för att utöva friskvårdsaktiviteter och samtidigt hålla social distansering. Det är primärt medlemsspelet som har ökat på klubbarna men de senaste veckorna har även greenfee-spelet tagit fart. Enligt färsk statistiken från SGF har det 2020 totalt spelats 766 894 ronder fler än under samma period förra året. Totalt har det spelats 2 487 373 registrerade varv på Sveriges banor under perioden 1 januari–24 maj 2020.

Lindesbergs Golfklubb är inget undantag med en tidig start, banan öppnade 27 mars (i kanonskick) vilket är fyra veckor tidigare än normalt. Hittills har det spelats 5289 rundor varav 1262 är gästrundor varav många är från vår sammarbetsklubb Kårsta GK. Vid samma tidpunkt förra året hade det spelats 1240 rundor varav 357 rundor var från besökande gäster. En flygande start!

Vi ser även en fin trend i medlemsantalet där vi i skrivandets stund är 891 medlemmar, en ökning med 70 medlemmar sedan årsskiftet. Under våren har vi haft ett flertal golfkurser med ett 30-tal nya golfare vilket är mycket glädjande. Mycket pekar på att vi kommer att utbilda ca 50 golfare innan säsongen är över. Det är även värt att notera att en hel del yngre spelare har hittat tillbaka till klubben igen efter några års uppehåll av olika anledningar. Otroligt kul att se stora ungdomsgrupper hänga på rangen, korthålsbanan, padelbanan och stora banan. Vi noterar även fler prova-på-aktiviteter via skolor där eleverna vill komma ut och testa på golf och padel.

Padelverksamheten har även den fått en flygande start där april var en ny rekordmånad med en beläggningsgrad på 69 procent inomhus och hela 29 procent utomhus. 954 kommuninnevånare har numera ett konto i MyCourt och bokar tider kontinuerligt. Det har även spelats en hel del padel i maj med 66 procents beläggning inomhus och finfina 45 procent utomhus. Ligaspelet fortsätter att växa och varje vecka fightas 72 herrlag och 40 damlag i burarna i jakten på att eventuellt klättra uppåt en division, eller för de allra flesta, spela en rolig match på utsatt tid. Juniorträningsverksamheten fortsätter även den att växa där vi under våren har utbildat 15 nya ledare för att kunna träna de 35 juniorer som numera tränar på klubben. Dessa ledare kommer även ta hand om vårt första ungdomsläger 4 – 6 augusti, ett samarbete med Lindesbergs Kommun.

Medialt fick padeln sitt stora genombrott föregående helg då 300 000 svenskar bänkade sig fram för SVTs program ”Utmanarmötet” – en dammatch med rutinerade Åsa Eriksson och Billie Gajic som utmanade SM-mästarna Antonette Andersson och Baharak ”Barre” Soleymani om vilka som är bäst i Sverige just nu. WPT-satsande Calle Knutsson och Daniel Windahl utmanade sedan SM-mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern och det hela kommenterades inlevelsefullt av Chris Härenstam tillsammans med gästexpert och rutinerade tränaren Andréas Johansson, förbundskapten för landslaget som slutade på en 3:e plats i senaste EM. Den sistnämnda har för övrigt precis besökt Lindesberg och genomfört en juniortränarutbildning med Linde Padels ledare. Andréas kommentar om känslan på klubben? ”Det var som att lägga till vid en lugn småbåtshamn…”

Länk till utmanarmötet hittar ni här.

Under v. 26 kommer vi göra ett underhållsarbete på utomhusbanorna där vi kommer att ta bort konstgräset, rengöra all sand (4 ton/bana), tvätta och inspektera alla glas och slutligen lägga dränerande asfalt för att förlänga livslängden och skapa en jämnare yta på konstgräset. Padelbanorna kommer vara avstängda under tre-fyra dagar.

Golfbanan är redan i mycket bra skick för årstiden och i takt med att värmen så sakteliga åter igen hittat till våra breddgrader kommer banan att växa ihop till fullo de kommande veckorna. Vi har jobbat hårt med greenerna senaste tiden och har precis ställt ner klipparna på 3,2 mm och ökat frekvensen på vältningen vilket kommer ge en snabbare och jämnare bollrull. Det ska dock sägas att vi går in i en kraftig tillväxtperiod de närmaste veckorna när våra täta vitgröegreener kommer att blomma, något som är en utmaning när det gäller att skapa jämn bollrull. Se gärna för er själva, greengräset får en liten utväxt (ser ut som en trädkrona) under dagens lopp. Vi hanterar tillväxten med att vertikalskära och toppdressa ofta.

Under maj genomfördes ett omfattande arbete med att spola rent fairwaydräneringen, totalt 2,5 km dräneringsslang fördelat på 90 platser på banan. Bunkrarna har fått kanterna beskurna och sanden har fördelats om. En del ogräsrensning kvarstår dock. Gul tee på hål 3 och gul/röd tee på hål 11 har breddats. Håligheterna bakom green på hål 4 har jämnats till. En del bannära riskträd har avlägsnats på hål 2, 12 och 16. Restaurangen har försetts med en handicaphiss och en ny plattsättning. Drivingrangen har fått en ny målgreen med konstgräs samt en del nya mål att försöka pricka, vi hoppas detta ska stimulera våra medlemmar till mer och roligare träning. Padelparkeringen (avsedd för padelspelare, inte golfare) vid Plantmarknaden har snyggats till, vänligen använd endast uppskyltad parkering närmast drivingrangen. De övriga platserna behöver Plantmarknadens kunder i dessa tider. Måndagsgruppen är igång för fullt och har planterat blommor, rensat ogräs, krattat, röjt, utfört diverse snickeri- och målerijobb med mera Alla insatser är värdefulla och gör stor skillnad för helhetsintryck och finish på anläggningen.

SM-veckan är som tidigare meddelats inställd och Örebro Län får chansen nästa år istället. SGF följer hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer och den 5 juni kom den glädjande nyheten att klubbtävlingar kommer att tillåtas from 1 juli. Klubben kan således kan genomföra Semestergolfveckan och andra klubbtävlingar som planerat, om än med vissa begräsningar och justeringar för att undvika stora folksamlingar. Rekommendationerna från SGF:

”En klubb- eller distriktstävling kan genomföras med fler än 50 deltagare under förutsättning att tävlingsledningen säkerställer att tävlingen genomförs:

  • med start från ett och samma hål (en tee), d v s utan gemensam (kanon)start på banan
  • utan gemensam samling vid klubbhus eller första tee
  • utan trängsel eller köbildning på tränings- och övningsytor och med erforderligt avstånd mellan utslagsplatserna
  • utan gemensam måltid i inomhuslokal eller tält
  • utan gemensam prisutdelning

Tävlingsledningen bör dessutom uppmana deltagare att:

  • ankomma till klubben max en timme före sin starttid
  • lämna klubben senast en timme efter avslutad rond
  • undvika att använda anläggningens omklädningsrum.”

Det framgår med all önskvärd tydlighet att vi fått en minst sagt flygande start på säsongen vilket givetvis är mycket glädjande på många sätt men jag vill avslutningsvis åter igen påminna om att vi fortfarande befinner oss i läge där social distansering – och sunt förnuft – råder. På det stora hela har våra gäster och medlemmar hanterat corona-epidemin mycket bra och visat stor hänsyn och följt rådande rekommendationer. Låt oss fortsätta på den inslagna linjen säsongen ut.

Vi ses på Lindesbergs GK!

Stefan Leskinen

PS! Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook för fler nyhetsuppdateringar