Vi lägger minst sagt händelserik säsong bakom oss där tydliga klimatförändringar i form av extremväder påverkat förutsättningarna för att presentera en bana i fullgott skick. Vintern var ovanligt varierande temperaturmässigt och många banor i Sverige drabbades av kraftig isbildning på greener och fairways med rejäla isbränder som följd. Kylan dröjde sig kvar långt in i april månad och när väl värmen kom slog det om från vinter till sommar inom ett par veckor under maj månad. Våra greener låg under ett tjockt islager under tre månader och när vi öppnade 27 april var samtliga greener utslagna, utan tvekan den tuffaste övervintringen i klubbens historia. Vinter övergick snabbt i sommar, en sommar som sedermera blev rekordtorr där framför allt juli månad går till historieböckerna som den varmaste på över hundra år.

Regnet kom så åter i augusti igen och på en vecka var banan grön igen och fairways började växa i samma utsträckning som generellt sker veckorna före midsommar och har under säsongens sista månader återhämtat sig och växt ihop riktigt bra. Vi har under hösten lagt extra resurser på invintringsarbetet och står väl rustade och förberedda inför den kommande vintern.

För oss som jobbar på klubben kan man konstatera att det tidvis varit något frustrerande och påfrestande att inte kunna leverera en bana som lever upp till våra medlemmars och gästers allt högre förväntningar. Vi har givetvis själva bidragit till att skruva upp förväntningarna på banan efter satsningen på en ny maskinpark inför säsongen. Det positiva är dock att vi tack vara de nya specialmaskinerna för sådd, gödning, luftning och dressning varit till stor hjälp för att komma ikapp och återetablera grästillväxt, framför allt på greenerna.

Ekonomisk kan vi konstatera att vi gör ytterligare ett mycket bra år och kommer med största sannolikhet passera en omsättning på 10 miljoner kronor för första gången i klubbens historia. Antalet medlemmar (930 st) och medlemsintäkter har ökat mot föregående år men medlemsspelet (antalet rundor spelat) har minskat med ca 10 procent, främst kopplat till den varma sommaren. Antalet greenfeegäster har ökat och vi sätter ett nytt, om än litet, intäktsrekord på greenfee. Detta kan vi tillskriva vårt goda rykte och attraktiva golfpaket med boende på klubben och visar på styrkan i vårt koncept (Lindesbergs Hotell & Stugby) där vi trots tuffa yttre förutsättning kan leverera stabila greenfee- och boendeintäkter. Det är glädjande att gästerna är fortsatt mycket nöjda med totalupplevelsen de får på golfklubben där hög servicenivå, skön atmosfär och omgivning, förstklassigt boende och en bra matupplevelse väger upp för en bana som inte levererat 100 procent hela säsongen. Även marknad/sponsring och drivingrangen går bättre än budgeterat vilket visar på engagerade samarbetspartners och mer träningsflitiga golfare.

Vår strävan efter ytterligare förstärka vår position som multifunktionell och klimatneutral anläggning fortsätter och under den 1 juni invigde vi Lindesbergs Hotell. Projektet höll tidsplan och budget och de tio dubbelrummen har fått idel lovord från gäster för den höga standarden och trivselfaktorn. Beläggningen har under hösten varit bra och en helt ny kategori boendekund (”hotellkunden”) har hittat till vår anläggning. Hotellet & Stugbyn går mot nya intäktsrekord för säsongen vilket visar på styrkan i vårt flexibla och högklassiga boendekoncept.

I september tog vi vår nya solcellsanläggning i drift i stugbyn, en satsning på hållbarhet och miljö i vår strävan efter att bli en klimatneutral multifunktionell anläggning. Projektet har bl.a. uppmärksammats av Region Örebro Län som ”gott miljöexempel.” Investeringen halverar våra elkostnader i stugbyn och beräknas vara avbetalad på 6 år. Här kan ni läsa mer om vår solcellsanläggning.

Padelverksamheten har fortsatt sin framfart på golfklubben där vi byggde ytterligare en bana (färdig 9 juli) för att hantera alla nya padelspelare i Lindesberg. När vi summerar säsongen så blickar vi tillbaka på över 1700 bokade timmar i burarna till glädje för alla som spelar, tittar och umgås runt vår fantastiska anläggning. 36 herrlag och 24 damlag har spelat regelbundet ligaspel (20 veckor) sedan sista veckan i april och över 500 välspelade ligamatcher har spelats under säsongen. Över 300 spelare, varav 140 är medlemmar i Linde Padel, har bokat tider hos oss och vi har dubblat intäkterna mot föregående år. Vi har haft regelbunden juniorträning på söndagar och diverse prova på aktiviteter för skolor, företag och privatpersoner, allt för att möta efterfrågan i den snabbaste växande sporten i Sverige. Padel har idag passerat squash och badminton i antalet klubbar och registrerade spelare och kommer under 2019 att passera även tennissporten. Vi är således bara i utvecklingsfasen av denna sport som förväntas bli invald i Riksidrottsförbundet i maj nästa år vilket kommer att innebära enorma möjligheter för sportens vidareutveckling och etablering som breddidrott.

Blickar vi framåt så stundar en spännande säsong där vi rivstartar med bygget av Golf & Padelhallen (färdig i mars) vilket ger oss fantastiska möjligheter att träffas, umgås och utöva våra favoritsporter året runt. Hallen på 700 m2 kommer att ligga i anslutning till maskinhallen och bestå av 2 st padelbanor, möjligheter till golfträning och sociala ytor. Innan hallen är i bruk hoppas vi på dock ordentligt med snö så vi får möjlighet att njuta av vyerna i Dalkarshyttan på längdåkningsskidor. Håll även utkik efter med information om vårt eget skidlopp ”Linde-Rännet” som kommer att arrangeras februari/mars.

När väl våren kommer igen kommer vårt primära fokus ligga på golfbanan där vi tillsätter mer resurser nästa år för att leverera hög spelkvalité, god finish och jämn bollrull. Vi håller givetvis tummarna för en bra övervintring och en gynnsam vår men är själva fast beslutade att göra vårt absolut yttersta för att presentera den bana som ni medlemmar förtjänar och kan vara stolta över. Under säsongen har flera värdefulla arbetsinsatser gjorts via diverse arbetsgrupper och vi hoppas kunna spinna vidare på detta även under nästa säsong

Avslutningsvis vill vi passa på att tack dig som medlem och klubbambassadör eftersom en högst bidragande orsak till klubbens framgångar är att just du väljer att golfa, träna, spela padel, åka längdskidor, besöka restaurangen, umgås och tala väl om klubben. Tillsammans skapar vi ”den naturliga mötesplatsen för aktiv fritid” och som vi ser på det har vår resa precis börjat!

Vi ses på Lindesbergs GK!

Med förhoppningar om en riktigt skön jul!

Stefan Leskinen